top of page
Zoeken
  • Feitenfabriek

Nieuwe Single 'Gouden Bergen' online

Bijgewerkt op: 7 okt. 2021

Met gepaste trots deel ik mijn creatie 'Gouden Bergen'. Het lied is vanaf nu te beluisteren via verschillende digitale kanalen (spotify, youtube, etc.). Met deze blog geef ik jullie graag een inkijkje in het maakproces, de contemplaties die vooraf gingen aan deze creatie en de reflecties die mij toekomen nu ik op het punt sta om haar met de wereld delen.

Ik noem het gepaste trots omdat ik eigenlijk geen betere woorden kan vinden om het gevoel te omschrijven wat opkomt op het moment dat ik iets wat mij dierbaar is met de wereld mag delen. Het heeft iets raars. Ook al schrijf ik al jaren muziek en heb ik al de nodige muziek uitgebracht in verschillende collectieven, het blijft een ongrijpbaar gebeuren.


Muziek is als toveren

Iets uit niets maken en dat dan vervolgens kunnen delen met anderen... Dit 'iets' blijft bestaan zonder dat je er als creator bij in de buurt bent en deze creatie zend vervolgens ook nog eens een boodschap uit. Deze boodschap kan tegelijkertijd verschillende luisteraars bereiken en bij hen ook weer bepaalde beelden, gevoelens en gedachten oproepen. Het is pure magie! Muziek maken is toveren. Niks spreekt zo direct tot mensen en kan mensen zo tot op het bot raken als een mooi geschreven lied.


Zo sprak een met liefdesverdriet kampende Nietzsche ooit de wijze woorden "muziek spreekt direct tot de hartstochten" en "zonder muziek zou het leven een vergissing zijn". quotes die ik met iedere vezel in mijn lichaam kan beamen.Naast wat deze creatie teweegbrengt op het moment dat iemand ernaar luistert blijf ik ook het creatieproces op zichzelf eindeloos fascinerend vinden. Waar ontstaat een lied nou uit? Wat is het beginpunt?


Vanuit een opwelling ontstaat er een vonk van creatie; een intentie. Iets wat zo urgent voelt dat je het als maker moet blijven volgen. Je wilt het kunnen ontcijferen als een mysterieuze ontdekkingstocht. Alsof je het lied moet volgen om het te kunnen ontdekken. Er ontstaan snippers van gitaarlijntjes, een verzameling woorden, een werveling of mentaal plaatje wat je verder kunt onderzoeken. Alsof er een nieuw natuur element geschapen wordt is deze creatie in dit vroege stadium verre van stabiel. Atomen moeten zich vormen en verhouden om constant te worden en te blijven bestaan. Zo groeit een lied door haar te voeden, altijd opzoek naar de perfecte balans. Dit is een intuïtief proces. Het is voor mij dan ook heel spannend om dit op een gegeven moment te delen met de muzikanten en producer waarmee je in de studio het lied gaat opnemen.


Het opnameproces

Ik bevond mij in goed gezelschap tijdens de opnamesessie. Voor deze track heb ik wederom samengewerkt met Roy van Rosendaal (producer), Milan Hartsuiker (bas), Hans Vermunt (piano) Manuel van den Berg (gitaar), Thomas van den Berg (drums), Stefan Wolfs (pedal steel) en Magnus Baugis (trompet). In het creatieve proces van arrangeren en opnemen kon ik volledig vertrouwen op hun creativiteit en instrumentbeheersing.


Het bijzondere van 'Gouden Bergen' is dat het lied nog niet bestond voordat we de studio in gingen. Het is ontstaan tijdens de soundcheck voor de opnamesessie waar ook 'Bomen' uit ontstaan is. Aan het einde van de dag was er nog energie over en heb ik met Manuel de vorm definitief gemaakt waarna we de basis met de rest van de band, in hooguit vijf takes, hebben ingespeeld. Diezelfde nacht heb ik thuis de tekst voor het lied geschreven. De volgende dag stonden namelijk alle vocalen op het programma.


Waar gaat 'Gouden Bergen' over?

Gouden Bergen omschrijft een gevoel wat veel mensen wel zullen herkennen. Het gaat over het doorbreken van de sleur; de macht der gewoonte. Het gaat over losbreken van dat wat je altijd weerhouden heeft om meer te worden hoe je zou willen zijn. En ook al weet je het nog niet zeker, je durft het te onderzoeken en aan te gaan.


Maar wat is dat? Aan de ene kant omschrijft de tekst van 'Gouden Bergen' een schijnwerkelijkheid die extern opgelegd wordt, waar je in opgroeit en je rol speelt. Aan de andere kant speelt het interne proces waarin je zelf ook deze beperkingen en restricties creëert. Zo boven, zo beneden. Het grote weerspiegelt in het kleine. De grote processen die wij als samenleving doormaken vertalen zich ook door naar bewustzijnsprocessen binnen een individu. Dit is allemaal onderdeel van een en hetzelfde proces.


De thematiek van 'Gouden Bergen' sluit naadloos aan op die van 'Bomen'. Waarbij 'Gouden Bergen' meer inzoomt op het proces van 'ontwaken'; Niet meer figureren in andermans show maar zelf de regie durven pakken in je eigen leven. Het omschrijft een levenskracht die loskomt en niet meer te onderdrukken is. Deze energie stuwt je voort en leert je te vertrouwen op je intuïtie bij het vinden van je eigen pad. Wanneer je dit kunt en hierin berusting vind; dan is dat wat overblijft, de zekerheid dat je niets meer hebt te verliezen!


Veel liefs en luisterplezier!

x


Casper97 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page