top of page
Zoeken
  • Feitenfabriek

Waar komt het idee van Feitenfabriek vandaan?

Bijgewerkt op: 29 mei 2020

Om scherp te houden waar je heen wil is het belangrijk om vooral niet te vergeten waar je vandaan komt.


Feitenfabriek vond haar oorsprong in het Knalland-project Volhard. In het voorjaar van 2014 schreef ik mijn eerste Nederlandstalige lied genaamd Adem. Een lied om te herdenken, een lied met zoveel lagen en betekenissen dat het met mij mee blijft groeien. Nieuwe inzichten en levenslessen vinden weerklank in de woorden die ik toen, onwetend en achteloos op papier zette.


Ik herinner het mij nog goed. Ik woonde in Kanaleneiland, Utrecht. Anti-kraak, op vier hoog op de Rooseveltlaan. Met prachtig uitzicht over het Amsterdam Rijnkanaal, de uitgestrekte akkers en daar weer achter de kantoorcomplexen van Papendorp. Ik had een klein nestje gemaakt in een hoekje van de kamer, geklemd tussen de vensterbank en de schouw. Hier deed ik vaak schrijfoefeningen. S'ochtends vroeg nog voor mijn hoofd gevuld was met de waan van de dag ging ik hier zitten om te schrijven. Zonder vooropgesteld plan schreef ik op wat er in mij opkwam. Of misschien nog beter gezegd; Ontsprongen gedachtes uit de letters die woorden vormden door de pen over het papier te laten bewegen. Iedere zin beginnend zonder te weten hoe deze zal eindigen. Zonder pretenties als zonder ik, zoals je jezelf in een droom kunt ervaren. Je bent er, maar toch ook niet. Alsof je het niet zelf opschrijft en betekenis pas onstaat op het moment dat je voor het eerst de zin leest. Uit een van deze schrijfsessies is ook de tekst voor Adem ontstaan.


Eerst nam ik het met Simon Akkermans, Aafke Romeijn, Tobias Kerkhoven en Marc Constandse op, om het vervolgens live te spelen tijdens het Herdenkingsconcert op 4 mei in de Domkerk, UtrechtOtto de Jong, Marlon Penn, Marc Constandse en Aafke Romeijn hielpen mij dit lied te vertolken. En o wat ben ik blij dat Brian Esselbrugge, Isaac Hoekstra, Kim Idsinga en Tobias Mathijsen er waren om dit moment zo prachtig in beeld en geluid te vangen.21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page